Hartoortje sluiting

Om het risico op bloedklonters te verminderen bij patiënten met voorkamerfibrillatie, wordt het linker hartoortje soms preventief afgesloten met een parapluutje.

Bloedklonters in het hart vermijden

Anatomisch is het hartoortje bij iedereen aanwezig. Dit is een kleine zakvormige uitstulping van de linker voorkamer. Patiënten met voorkamerfibrillatie lopen een hoger risico om bloedklonters te vormen in het linker hartoortje omdat hun bloed daar relatief stilstaat. Wanneer zo’n bloedklonter loskomt en in de bloedstroom terechtkomt, kan dit leiden tot een hersenberoerte. Om dit te vermijden dienen in de eerste plaats bloedverdunners te worden voorgeschreven. Echte bij bij patiënten met een zeer hoog bloedingsrisico is het sluiten van het hartoortje een goed alternatief. Bij deze ingreep wordt via de lies een parapluutje ingebracht om de opening te sluiten.

Wat is voorkamerfibrillatie?

Dit is een hartritmestoornis die een onregelmatige en vaak te snelle hartslag teweegbrengt. Voorkamerfibrillatie is de meest frequente ritmestoornis op oudere leeftijd en kan behandeld worden met medicatie en of een ablatie.

Hoe wordt het linker hartoortje afgesloten?

  • De arts prikt een ader in de lies aan en leidt zo een katheter naar het hart tot aan de opening.
  • Aan de hand van een echobeeld plaatst de arts het parapluutje in de juiste positie.
  • Het parapluutje blijft aanwezig, de katheter wordt verwijderd.
  • Eens het parapluutje geplaatst is, overgroeit het na verloop van tijd met eigen hartweefsel.
  • In veel gevallen mag de patiënt het ziekenhuis de volgende dag verlaten.

Ons gespecialiseerd hartteam staat dag en nacht voor je klaar. Bij vragen en onderzoeken en voor, tijdens en na de behandeling van je hart- en vaatziekte.