Hartkleplijden

De hartkleppen laten het bloed in de juiste richting stromen. Kleppen die niet goed functioneren, kunnen het hart overbelasten door kleplekkage of door klepvernauwing. 

Wat is hartkleplijden?

De hartkleppen hebben een heel belangrijke functie. Zij zorgen ervoor dat het bloed steeds in de juiste richting stroomt. Een gezonde klep werkt dus maar in één richting. Indien een klep niet goed opent, stroomt het bloed er niet goed door. Anderzijds indien een klep niet goed sluit, krijgt het bloed de kans terug te stromen.

In beide gevallen kunt u dan klachten ondervinden zoals benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid of syncope.

We onderscheiden twee belangrijke afwijkingen:

  • De klepstenose (of klepvernauwing)
    De kleppen zijn verhard, vergroeid of vernauwd en laten minder bloed door.
  • De klepinsufficiëntie (of kleplekkage)
    De kleppen sluiten niet meer goed af. Het hart wordt overbelast en zet langzaam uit. Het bloed wordt onvoldoende verder gepompt. Bij inspanning wordt men vlugger moe en kortademig omdat er niet genoeg bloed naar de weefsels gestuurd wordt.

 

Symptomen

Slecht functionerende hartkleppen kunnen benauwdheid, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid en syncopes veroorzaken omdat er niet genoeg bloed naar de weefsels gestuurd wordt. 

 

Behandelingen hartkleplijden

Bij ernstige kleplekkage of ernstige klepvernauwing is vaak een hartklepingreep aangewezen. Dit kan via een klassieke operatie of door via de lies een nieuwe klep of clip in te brengen. Je cardioloog bekijkt samen met de cardiochirurg wat voor jou de beste optie is. 

Een snelle en juiste diagnose stellen, en een correcte behandeling starten is cruciaal bij hartziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.