PIONEER IV

Vergelijkende studie van QFR gebaseerde fysiologische begeleiding (nieuwe methode ter bepaling van de ernst van een kransslagaderletsel louter op basis van films) ten opzichte van de standaard fysiologische begeleiding met een druksensor in de kransslagader om te bepalen of er nood is aan een kransslagaderstent bij patiënten met een kransslagadervernauwing.

Opdrachtgever

Nationale Universiteit van Ierland Galway (NUI)

Controle gegevens

QBD Clinical

Waarom?

Er worden ook twee onderzoeksmethoden met elkaar vergeleken om te bepalen welke behandeling voor jou nodig is. De eerste methode maakt gebruik van 3D-beelden om de hoeveelheid bloed die door de vernauwing stroomt te meten (Quantitative Flow Ratio of QFR). De tweede methode is de gebruikelijke methode met een draadje met een druksensor, die het verschil meet tussen de druk vóór de vernauwing en de druk ná de vernauwing (iFFR en FFR). Beide methoden zijn goedgekeurd in Europa. De computer zal bepalen welke methode voor jou wordt gebruikt, dus de arts kan de methode niet naar eigen keuze kiezen. Het resultaat van de meting bepaalt of er een stentbehandeling nodig is.

Als er een stentbehandeling plaatsvindt, zal de arts je gedurende de eerste maand twee geneesmiddelen voorschrijven om te voorkomen dat de stent opnieuw verstopt raakt. Deze twee geneesmiddelen zijn Asaflow (of cardio-aspirine) en een P2Y12-remmer, zoals Clopidogrel, Brilique, enzovoort. Na een maand wordt Asaflow stopgezet en blijf je nog 11 maanden de P2Y12-remmer innemen. Het is van groot belang om nooit te stoppen met het innemen van deze medicijnen zonder eerst je cardioloog te raadplegen!

Het doel van deze studie

Het doel is om de werkzaamheid en prestaties van de HT Supreme stent (reeds vrij op de markt te koop) bij alle behandelde patiënten te onderzoeken.

Wat wordt er van jou verwacht?

Gedurende de hele studieperiode van 36 maanden (3 jaar) zal jouw cardioloog vier keer onderzoek bij je uitvoeren in verband met deze studie. Dit zal plaatsvinden na 1 maand, na 1 jaar, na 2 jaar en na 3 jaar. Na 6 maanden zal een studieverpleegkundige telefonisch contact met je opnemen, tenzij je in die periode al een controleafspraak hebt gehad bij je cardioloog. In dat geval worden de resultaten van die controle gebruikt om je studiedossier aan te vullen.

Tijdens de afspraken met je cardioloog krijg je ook een korte vragenlijst om in te vullen, bestaande uit 11 vragen. Je cardioloog zal nog steeds zelf bepalen wanneer en hoe vaak je op controle moet komen, los van de studiebezoeken. Vaak kunnen deze afspraken echter gecombineerd worden en hoef je niet extra te reizen.

Een snelle en juiste diagnose stellen en een correcte behandeling zijn cruciaal bij hart- en vaatziekten. Raadpleeg bij twijfel altijd een cardioloog.